Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument (osebno izkaznico, potni list, …), ki ga boste predložili ob vpisu.

 

Po vpisu vam bomo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj bomo pregledali medicinski vprašalnik ter vam izmerili krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se odločimo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

 

 

Nasveti po odvzemu krvi

 

Po odvzemu boste v jedilnici ob prigrizku počakali vsaj 20 minut, da se prepričamo o vašem dobrem počutju po odvzemu.

 

Na dan odvzema krvodajalcem svetujemo počitek in odsvetujemo težje fizične napore npr. športne aktivnosti, težje delo, delo na višini, potapljanje, maraton… Priporočamo, da poskrbite za večji vnos tekočin in počitek. Telo nadomesti celice v nekaj dneh po odvzemu, tekočino pa že v nekaj urah po odvzemu.

 

Neželeni učinki darovanja krvi so redki.

 

Pojavi se lahko omotica, vrtoglavica, slabo počutje, včasih tudi izguba zavesti/kolaps. Ti učinki so prehodni in ponavadi po ustrezni oskrbi krvodajalca (namestitev v ležeči položaj z dvignjenimi nogami, počitek, nadomeščanje tekočine...) povsem izzvenijo. Na mestu vboda v žilo lahko nastane podplutba ali drugi redki lokalni zapleti (poškodba živca, trmboflebitis, punkcija arterije…).

 

Prosimo vas, da nas v primeru kakršnihkoli težav ali bolezni po odvzemu krvi obvestite na krvodajalec@ztm.si oz. po telefonu 01/54 38 113.