2.10.2020

Peljimo jih na morje: Ambasadorji letošnje akcije so Čuki

Že pred dobrim mesecem smo na Rdečem križu Slovenije začeli z nacionalno dobrodelno akcijo Peljimo jih na morje, ki je zakoračila v 13. leto. V vseh letih skupaj so dobrotniki in donatorji v akciji zbrali 1.539.742 evrov ter na morje odpeljali kar 3503 otrok in 1768 starejših. Revščina je v Sloveniji iz meseca v mesec večja. Nekateri nikoli ne izplavajo iz nje, kaj šele, da bi sebi in svojim otrokom lahko privoščili počitnice. Tega se zavedajo tudi popularni in legendarni Čuki, ki so z veseljem postali ambasadorji letošnje akcije, njihova ponarodela pesem Mi gremo pa na morje pa je himna letošnje akcije. Pesem je nastala že pred leti, ko je vodja Čukov, Jože Potrebuješ, s takrat dveletno hčerko Evo potoval na morje. »Skupaj smo peli, ploskali, vzklikali, potem pa sem vzel kitaro, pesem zaigral in nadgradil besedilo. Od takrat so jo prepevale že generacije otrok, ko so se peljale na morje,« je povedal Jože, na vprašanja, povezana z akcijo Peljimo jih na morje, pa so odgovarjali tudi drugi trije člani skupine Čuki: Matjaž Končan, Jernej Tozon in Miha Novak.
 Čuki ste zelo naklonjeni dobrodelnosti, saj pogosto igrate na dobrodelnih koncertih. Kaj vam osebno pomeni solidarnost, ste prepričani, da se človeku v življenju dobro z dobrim vrača?
Jože: Kako se s čim vrača, ne vem točno, vem pa, kaj otrokom in ostarelim, ki jim ta akcija omogoči teden dni brezskrbnih počitnic, pomeni. Doživeli smo že to in veseli smo, da je tudi naša glasba del tega doživetja. Veseli smo tudi, da je prav ponarodela pesem Mi gremo pa na morje del te akcije.
Miha: Sam sem že kot vzgojitelj naklonjen otrokom, dobroti in seveda, če se le da, bom vedno priskočil na pomoč. Menim, da je sploh v današnjih časih zelo pomembno, da smo dobrodelni ali, povedano drugače, da si poskušamo medsebojno pomagati. Čuki pa radi pomagamo tako, da kakšno zaigramo in tako zbiramo sredstva za tiste, ki potrebujejo pomoč, ker so v stiski. Posledično širimo veselje, pozitivno energijo in dobro voljo. Roko na srce - velikokrat se premalo zavedamo, da včasih komu pomaga že lepa beseda ali topel objem, zato definitivno verjamem v to, da se dobro z dobrim vrača ali drugače: vsako slabo je za nekaj dobro.
Matjaž: Solidarnost mi pomeni zelo veliko. Občutim jo predvsem na naših nastopih, še posebno kadar igramo za bolne ali kako drugače prikrajšane otroke. Ni lepšega občutka kot to, da vidiš iskrice v očeh teh otrok. Menim, da moraš v življenju delati dobro brez pričakovanj. 
Jernej: Čuki vedno radi priskočimo na pomoč, pa naj bo kar koli. Doma so me naučili, da je treba vsakemu pomagati, pa ne po sistemu 'trgovine', da pomagamo samo takrat, ko pričakujemo kaj v zameno.